+ בכל עת: 972-9-7431117
Perineal hernia
מה זה הרניה פרינאלית?
הרניה היא פגיעה בשלמות הדופן. הרניה פרינאלית נוצרת כתוצאה מפגיעה בשלמות הקיר השרירי באזור הפרינאום (סביבת בסיס הזנב ופי הטבעת). כשנוצרת הרניה פריניאלת, איברי הבטן עלולים לצאת דרך פתח ההרניה לתת העור. ההרניה כזו עשויה להכיל את הפרוסטטה, מעיים ואף את שלפוחית השתן. מעורבות של שלפוחית השתן עלולה לגרום לקיפול של השופכה (אורטרה) שמוביל לעצירת שתן. מצב כזה עלול לסכן חיים ולכן מחייב התייחסות כירורגית מהירה. המחלה שכיחה במיוחד בכלבים זכרים שאינם מסורסים. שכיחותה הגבוהה בזכרים שאינם מסורסים מצביע על קשר הורמונלי. נמצא קשר בין הופעת ההרניה להורמוני מין (טסטוסטרון ואסטרוגן) הגורמים לניוון של השרירים באזור הפרינאום. השריר המשמעותי ביותר שעובר ניוון נקרא levator ani. גורמים נוספים שעלולים לגרום לניוון השרירים בפרינאום ולהופעה של הרניה כוללים פגיעה נירולוגית ועצירות שעלולה לגרום לקרעים בשרירי על רקע מכאני.
מה הם סימני המחלה?
המחלה נפוצה ביותר בזכרים מבוגרים שאינם מסורסים אך יכולה באופן נדיר יותר להופיע גם בנקבות. בכלבים עם הרניה פרינאלית עשויים לראות נפיחות באזור הפרינאום. רוב הכלבים יתקשו מאוד במתן צואה כיוון שנוצר דיוורטיקולום (עיקול עיוור) ברקטום או במעי הגס הנכלא בתוך שק ההרניה. בדיוורטיקולום צואה נאגרת ללא יכולת יציאה. מקרים בהם איברי הבטן נכלאים בתוך שק ההרניה עלולים להיות מלווים בסימנים כלליים שכוללים קושי במתן שתן, הקאות, דיכאון ואנורקסיה.
כיצד מאבחנים הרניה פרינאלית?
האבחון הראשוני מבוצע ע"י רופא וטרינר המבצע בדיקה רקטלית. בבדיקה זו ניתן למשש את קיר הפרינאום ולבדוק את שלמותו. בכ50% מהמקרים ההרניה פורצת משני צדי האנוס (הרניה בילטראלית). הבדיקה הפיזיקלית חייבת לכלול גם בדיקה של האשכים. גידולי אשכים יכולים להפריש הורמוני מין בכמות גדולה שעלולים להוביל להיווצרות של הרניה. בדיקות דם כלליות ובדיקת שתן חשובות לצורך זיהוי של מחלות רקע אפשריות ולאפשר הרדמה בטוחה. בחלק המקרים מומלץ לבצע סריקת אולטרסאונד של חלל הבטן. הרניה פרינאלית עלולה לערב אברים פנימיים כמו שלפוחית השתן. בכ50% מהמקרים בהם אובחנה הרניה פרינאלית נמצאה הגדלה שפירה של בלוטת הפרוסטאטה.
כיצד ניתן לטפל בהרניה פרינאלית?
המטרה בניתוחי הרניה פרינאלית היא לשחזר מחדש את קיר הפרינאום. ברוב המקרים ניתן לבצע זאת ע"י הסטה של שריר מקומי (לדוגמה Internal obturator muscle , Superficical Gluteal או שריר ה( semitendinosus muscle . השריר נתפר לרקטום ולשארית השרירים באזור ההרניה. בצורה זו נבנה קיר גוף חדש. במקרים נדירים מאוד נעשה שימוש ברשת פוליפרופלן לצורך סגירה של ההרניה. ביצוע ניתוחי הרניה פרינאלית דורש ניסיון רב. במחקרים בנושא, נמצא קורלציה ישירה בין ניסיון המנתח לסיכויי ההצלחה של הניתוח. הניתוח כולל סירוס של הכלב. תיקון הרניה ללא ביצוע סירוס עלול לגרום לחזרתיות של ההרניה.
צילום רנטגן של כלב עם הרניה פרינאלית וקושי משמעותי במתן שתן. הצילום בוצע לאחר הזרקת חומר ניגודי לתוך מערכת השתן - positive contrast urethrocystography. טכניקה זו צובעת את שלפוחית השתן. נתן לראות את שלפוחית השתן ממוקמת מחוץ לחלל הבטן בתוך שק ההרניה שבאזור הפרינאום של הכלב.
פתיחת שק ההרניה באזור הפרינאום. במקרה הזה שלפוחית השתן , המעי והפרוסטאטה יצאו מחלל הבטן לתוך שק ההרניה
ציור סכמטי של תיקון הרניה בשיטת internal obturator transpostion. בשיטה זו שריר מקומי מוסט ונתפר על מנת לכסות את פתח ההרניה
תיקון של הרניה בעזרת שימוש ברשת פוליפרופילן. הרשת נמתחת ונתפרת על גבי פתח ההרניה ויוצרת קיר פרינאום חדש
מה קורה לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח הכלב מועבר להתאוששות במחלקת הטיפול נמרץ שם הוא מטופל במשככי כאבים ואנטיביוטיקה. בדרך כלל כלבים שעוברים ניתוחי הרניה משתחררים לביתם ביום למחרת הניתוח. מקרים בהם הכלב נכנס לניתוח חירום בגלל כליאה של איברים פנימיים בחלל ההרניה עלולים לדרוש אשפוז ארוך יותר.
הכלבים מטופלים באנטיביוטיקה עד הסרת תפרי העור (כעבור עשרה ימים). במהלך עשרת הימים האלה הכלב חובש קולר אליזבטני על מנת להגן על אזור הניתוח במפני ליקוק מקומי.
האם לניתוחי הרניה פרינאלית יכולים להיות סיבוכים?
סיבוך שכיח במיוחד הוא זיהום של אתר הניתוח. הסיבה לכך נעוצה בקרבה האנטומית של אתר הניתוח לפי הטבעת. סיבוך זה מטופל בדרך כלל באנטיביוטיקה. חזרתיות של ההרניה עלולה לקרות בחלק מהמקרים. הדרך להקטין את הסיכוי לחזרתיות כוללת ביצוע הניתוח בידיים הכולל את סירוסו של הכלב.
סיבוך משמעותי ביותר של ניתוח תיקון הרניה פרינאלית הוא פגיעה בעצב Caudal rectal nerve. עצב זה מספק עצבוב של פי הטבעת. פגיעה דו צדית בעצב הזה תגרום לחוסר שליטה על מתן צואה. סיבוך קטסטרופלי זה יכול להימנע ע"י מנתח בעל רקע כירורגי ואנטומי רחב. סיבוך עצבי נוסף שתועד באופן נדיר מאוד הוא פגיעה בעצב הסכיאטי. פגיעה כזו תתבטא בצליעה משמעותית על הרגל שבה נפגע העצב. לשמחתנו, מעולם לא זכינו לפגוש את שני הסיבוכים הקטסטרופליים האלה במרכז המומחים.
מדוע להפנות ניתוחי הרניה פרינאלית למרכז המומחים?
ניתוחי הרניה פרינאלית עלולים להיות קשים לביצוע. במחקרים שונים נמצאה קורלציה בין סיכויי ההצלחה לרמת הניסיון של המנתח. במחלקת הכירורגיה ניתוחים אלה מבוצעים אך ורק בידי מומחים בכירורגיה מוסמכי ECVS ו בעלי תעודת התמחות ישראלית שצברו ניסיון רב בניתוחי הרניה פרינאלית. ההרדמה לצורך ביצוע הניתוח מבוצעת בצורה בטוחה ע"י מחלקת ההרדמה של מרכז המומחים בשיתוף פעולה עם צוות טכנאיות כירורגיה מנוסות. במרכז המומחים פועלת מחלקת טיפול נמרץ המיומנת בתמיכה הולמת של מקרים בהם ישנה מצוקה מסכנת חיים המלווה בחלק מהמקרים. אנחנו שואפים לספק את הטיפול המתאים והטוב ביותר עבור חיית המחמד שלכם.