+ בכל עת: 972-9-7431117
pericardectomy
מהו כיס הלב?
כיס הלב (Pericardium), הוא שק דו-שכבתי עשוי רקמה חיבורית המכיל את הלב והשורשים של כלי הדם הגדולים היוצאים ונכנסים אליו. הלב שרוי בתוך נוזל הכלוא בתוך כיס זה.
באיזה מצבים מבצעים ניתוח להסרת כיס הלב?
Pericardial effusion מוגדר כהצטברות נוזל בכיס הלב. האטיולוגיה הנפוצה בכלבים היא גידולים. הגידולים הנפוצים ביותר הם המנגיוסרקומה שנפוץ ברועה גרמני, כמודקטומה שנפוץ בברכיוצפאלים ומזוטליומה. אטיולוגיה מעט פחות שכיחה היא אידיופטית.
מקובל להבדיל בין הצטברות אקוטית לכרונית. בהצטברות אקוטית סימנים קליניים יופיעו מהר מאד. כיס הלב מוגבל מאוד בהיענות שלו למתח פתאומי, ולכן כמות קטנה של נוזל (פחות מ-100 מ"ל) תגרום לעליה משמעותית בלחץ הנוזל בתוך כיס הלב. במצב בו הנוזלים מצטברים באופן איטי והדרגתי לכיס הלב, ללב עצמו יש את ה"זמן" להגיב לשינוי והוא נמתח הדרגתית ובכך משנה את נפחו. במצב זה העלייה בלחץ הנוזל היא איטית יותר ועובר זמן רב עד שמובחנת קליניקה ברורה. במצבים כרוניים תיתכן הצטברות משמעותית של נוזלים (אפילו מעל ליטר של נוזל). כשלחץ הנוזל בפריקרדיום משתווה ללחץ בעליה הימנית של הלב נגרמת קריסה של העלייה ובעקבותיה גם החדרים של החדרים. מצב זה מוגדר כטמפונדה ומביא למשבר המודינמי משמעותי וקריסה בשל ירידה דרמתית בCardiac output . הירידה בלחץ ההידרוסטאטי מביאה לבריחה של נוזל קפילרי ולמצב של Triple effusion. טמפונדה מוגדרת כמצב חירום.
כלבים עם pericardial effusion עשויים לסבול מקושי בנשימה, אי סבילות לפעילות גופנית ואיבוד משקל. במקרים בהם נוצרת tamponade הכלב עלול לקרוס ולהתעלף. הצטברות נוזל גם בחלל הבטן עלולה לבוא לידי ביטוי בהתנפחות של הבטן.
כיצד ניתן לאבחן
האבחון מבוסס על בדיקה פיזיקלית של רופא וטרינר. אסקולטציה (הקשבה) ללב ולבית החזה עלולה להעלות חשד להצטברות נוזל. לעתים, בצילומי רנטגן של בית החזה ניתן לראות הגדלה של דמות הלב (בגלל הנוזל הרב הכלוא בתוך כיס הלב). בדיקת ECG בעלת מופע אופייני מסייעת לאישור האבחנה.
בכדי לזהות את הגורם להצטברות הנוזלים בכיס הלב דרושה הדמיה מתקדמת יותר. ECO לב מאפשר הדמיה של פעילות הלב ויכול לזהות מסות (גידולים) שעלולים לגרום להצטברות הנוזל. במקרים מסויימים דרושה סריקת CT הכוללת שימוש בחומר ניגודי על מנת להדגיש אזורים החשודים כגידול.
במקרים בהם לא מזוהה הגורם להצטברות הנוזלים בכיס הלב, המקרה מוכרז כאידיופטי (ממקור לא ידוע).
צילומי בית חזה של כלב עם pericardial effusion משמעותי. ניתן לראות את דמות הלב העגולה והמוגדלת מאוד.
סריקת אולטרסאוד בה ניתן לראות הצטברות נוזלים בכיס הלב ומסה (גידול) בבסיס הלב
כיצד מטפלים בהצטברות של נוזלים בכיס הלב?
טיפול במקרי חירום כולל מתן ורידי של כמות גדולה של נוזלים על מנת לנסות להעלות את תפוקת הלב ולחץ הדם. הצעד הבא הוא שאיבה של נוזלים מכיס הלב על מנת להקל על הלב ולטפל באופן מידי בtamponade. תהליך זה נקרא pericardial synthesis והוא מבוצע ע"י החדרה של מחט לכיס הלב דרך קיר הגוף המתבצעת תחת בקרה של אולטרסאוד. שאיבה של נוזל משפרת באופן מידי את פעילות הלב.
הטיפול הכירורגי כולל הסרה של כיס הלב "pericardectomy . "Pericardectomy ניתן לבצע ע"י פתיחת בית החזה. ביצוע פריקרדקטומי מלא כולל את כל הפריקרדיום אך מסכן את עצב הphrenic שמעצבב את הסרעפת ועובר על גבי הפריקרדיום. מסיבה זו ברוב המקרים שפריקרדקטומי המבוצע בשיטה הפתוחה, בוחרים לבצע subtotal pericardectomy . בפרוצדורה זו מסירים את הפריקרדיום דיסטלית לעצב הphrenic.
תמונה שצולמה בניתוח פתוח של הסרת כיס הלב בשיטת subtotal pericardectomy. ניתן לראות את עצב הphrenic על גבי הלב. הpericardum סמוך לעצב נשמר.
אופציה אלטרנטיבית היא ביצוע פריקרדקטומי בגישה מינימאלית טורקוסקופית. בשיטה זו, מוחדר סיב אופטי המחובר למצלמה דרך פתח זעיר בין הצלעות. פתח נוסף מאפשר הפעלת כלים עדינים שיוצרים חלון בפריקרדיום ללא פתיחה מלאה של בית החזה. היתרון בשיטה זו ברור, פחות כאב , זמן ניתוח קצר יותר וזמן אשפוז פוסט אופרטיבי קל וקצר הרבה יותר בהשוואה לפתיחה מלאה של בית החזה. במרכז המומחים, מרבית ניתוחי הpericardectomy מבוצעים בשיטה זו.
בתמונה הכלב שוכב על גבו. הניתוח מתבצע דרך פתחים זעירים בקיר הגוף בסיוע של סיב אופטי המחובר למצלמה. ניתן לראות את המתרחש בבית החזה על גבי מסך גדול.
האם לניתוחי pericardectomy יש סיבוכים?
שתי שיטות הניתוח שתוארו עלולות להיות מלוות בסיכונים. דימום מאסיבי ופגיעה בלב עלולים לגרום לתמותה בניתוח. עם זאת מרבית הניתוחים שביצענו הסתיימו בשיפור משמעותי בתוחלת החיים ובאיכותם. במקרים של הסרת קרום הלב בגלל גידולים שפירים כגון כמודקטומה ובמקרים אידיאופטים, הסיכוי לשרידה של בעל החיים לטווח הארוך טובים מאוד. לצערינו, תוחלת חיים קצרה יחסית צפויה למקרים שבהם הגורם הראשוני הוא גדול ממאיר כמו המנגיוסרקומה.
מה קורה לאחר הניתוח?
החלמה מניתוח pericardectomy עלולה להיות מלווה בקושי ומצוקה מסכנת חיים. מסיבה זו בעלי חיים שעברו ניתוח מאושפזים במחלקת טיפול נמרץ בתהליך ההתאוששות שעורך בדרך כלל 24-48 שעות. במקרים יציבים בהם הניתוח מבוצע טורקוסקופית, האשפוז עשוי להיות אף קצר יותר.
מדוע להפנות ניתוחי pericardectomy למרכז המומחים?
מחלקת הכירורגיה שלנו מצוידת במכשור מתקדם, המאפשר ביצוע ניתוחים ברמת מורכבות גבוהה מאוד. מחלקה מובילה זו, מנוהלת בידי צוות של מומחים בכירורגיה מוסמכי ECVS ו בעלי תעודת התמחות ישראלית. מומחים בתחום הדמיה וטרינרית המסוגלים לבצע את ההדמיה הדרושה כדי לזהות ולאבחן גורמים להיצטברות הנוזל בכיס הלב כגון גידולים מסוגים שונים. על סמך הניסיון הרב של המומחים ברדיולוגיה ניתן לתכנן ניתוח מוצלח. ההרדמה לצורך ביצוע הניתוח מבוצעת בצורה בטוחה ע"י מחלקת ההרדמה של מרכז המומחים בשיתוף פעולה עם צוות טכנאיות כירורגיה מוסמכות. במרכז המומחים פועלת מחלקת טיפול נמרץ המיומנת בתמיכה הולמת של מקרים בהם ישנה מצוקה מסכנת חיים המלווה חלק מהמקרים בהם אובחן pericardial effusion. אנחנו שואפים לספק את הטיפול המתאים והטוב ביותר עבור חיית המחמד שלכם.